Skip to main content

TOP 15 NAJBOLJIH SKANDINAVSKIH SERIJA NA NETFLIX-u

 


Otkrijte najbolje nordijske noar serije koje Netflix može da ponudi, kao i druge skandinavske TV serije,  u ovom blogu sastavljenom uz pomoć drugih blogera koji su izabrali svoju omiljenu Netflix seriju sa sedištem u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Islandu i pripremite se da gledate nekoliko epizoda ​​jednu za drugom!

Ove serije su postale vrlo popularne širom svijeta zahvaljujući svojim napetim radnjama, kompleksnim likovima i izvrsnoj produkciji. One su često kriminalističke prirode, sa fokusom na forenzičke detalje i traganje za dokazima, ali se takođe bave političkim i porodičnim temama.

Iako su u ovom blogu sabrane sve najbolje skandinavske Netflix serije, zapamtite da neće sve ove serije na Netflix-u biti dostupne u svim zemljama širom sveta.


Trapped / Entrapped

Broj sezona: 3
IMDB: 8,0/10

"Trapped" je ostrvska krimi TV serija koja je prvi put emitovana 2015. godine. Seriju je režirao Baltasaru Kormakuru, producent je za RUV i Dinamic Television. Radnja serije se odvija u gradu Seiðisfjorður na Islandu, gdje se događa ubojstvo i zatvaranje cijelog grada zbog snijega.

Glavni lik serije je Andri Olafson, inspektor u Rejkjaviku, vraća se u rodni grad kako bi istražio ubojstvo. On se suočava sa svojom prošlošću i ličnim problemima dok pokušava da reši slučaj. Radnja prati dve rivalske grupe – grupu islandskih bajkera i mirnu duhovnu porodičnu grupu, koje se sukobljavaju oko područja zemlje koje obe smatraju „svetom“ na svoj način. Neslaganje rezultira smrću mladića što postaje fokus istrage za Andrija.

Serija je poznata po svojoj napetoj i intrigantnoj radnji, kao i po izvrsnom prikazivanju Islandske kulture i prirode. Kritičari su pohvalili glumačku postavu, režiju i scenografiju.

"Trapped" je postao izuzetno popularan na Islandu i širom sveta, što je dovelo do druge i treće sezone. Serija je osvojila brojne nagrade, uključujući međunarodnu nagradu za kriminalističke serije na Festivalu televizijskih serija u Grimstadu u Norveškoj.

Glavne uloge: Ólafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir and Thomas Bo Larsen
Zemlje/Mesta predstavljena u seriji:  Island. 





Ragnarök

Broj sezona: 2 sezone, treća izlazi početkom 2023. godine
IMDB: 7,5/10

„Ragnarok“ je norveška SF dramska serija koja je premijerno prikazana na Netflix-u u januaru 2020. Seriju je producirala norveška producentska kuća SAM Productions i inspirisana je nordijskom mitologijom.

Serija prati priču o malom gradu u Norveškoj po imenu Edda, gde se stanovnici bore sa promenama životne sredine i nizom misterioznih i natprirodnih pojava. Glavni lik je tinejdžer po imenu Magne, koji otkriva da ima moć da kontroliše munje i da je on reinkarnacija nordijskog boga Tora. Zajedno sa bratom kreće da zaustavi apokalipsu, poznatu kao Ragnarok, koja preti da uništi svet.

Serija je poznata po korišćenju nordijske mitologije i jedinstvenoj mešavini elemenata fantazije, drame i komedije. Serija se bavi i temama klimatskih promena i odnosa čoveka i prirode. Serija je dobila pozitivne kritike zbog svoje kinematografije, specijalnih efekata i performansi, kao i zbog jedinstvenog spoja fantazije i savremenih tema.

Serija je snimljena na norveškom i sinhronizovana na engleski u SAD. Prožeto je norveškim folklorom i polako se gradi dok otkrivamo više o mračnim tajnama grada i novim sposobnostima glavnog lika. Glumačka postava je zapanjujuća, a prelepi pejzaž Norveške je važna karakteristika serije.

Glavne uloge: David Stakston, Herman Tommeraas, Theresa Frostaf Eggesbo
Zemlje/mesta predstavljena u seriji: Radnja serije se odvija u malom izmišljenom gradu Edda u Norveškoj, a snimana je u lučkom gradu Oda na jugu Norveške.





Midnight Sun (Midnattsol)

Broj sezona: 2 sezone, 12 epizoda
IMDB: 7,4/10

„Ponoćno sunce“ (Midnattsol) je švedska krimi-dramska serija koja je premijerno prikazana na TV4 2017 i jedna je od najuspešnijih švedskih kriminalističkih drama poslednjih godina. Serija je u produkciji Filmlance International i smeštena je na krajnjem severu Švedske, u malom gradu zvanom Kiruna, gde sunce nikada ne zalazi tokom letnjih meseci.

Serija prati priču o policijskom detektivu po imenu Anders Harnesk, koji se vraća u svoj rodni grad Kirunu nakon mnogo godina odsustva. Kada lokalni tinejdžer bude pronađen ubijen, Anders je zadužen za istragu, koja ga navodi da otkrije mrežu tajni i laži koje prete da rasture grad. Pored istrage, serija takođe prati Andersov lični život, uključujući njegov odnos sa njegovom otuđenom ženom i ćerkom.

Serija je poznata po svom okruženju i složenom i mračnom pripovedanju. Bavi se temama kriminala, porodice i identiteta, kao i uticaja rudarske industrije na lokalnu zajednicu.

Glavne uloge: Gustaf Hamarsten kao Anders Harnesk, Leif Andrée kao Lars Harnesk i Eva Melander kao Eva Thörnblad. 
Zemlje/mesta prikazana u seriji: Švedska, Francuska





The Valhalla Murders (Brot)

Broj sezona: 1 sezona 8 epizoda
IMDB: 7,1/10

Radnja serije prati Ubistva u Valhali, islandsko nordijska triler serija od 8 epizoda.  Objavljeno na Islandu 2019. godine, širom sveta na Netflixu 2020. godine. Radnja se odvija u Rejkjaviku i Borganesu na Islandu.

"Ubistva u Valhali" su uglavnom inspirisana stvarnim događajima koji su se odigrali u domu za problematične mlade dečake 1940-ih. Ambiciozna samohrana majka i policajka Kata istražuje prvi slučaj serijskog ubice na Islandu.  Arnar, policijski profajler koji živi u Oslu, vraća se u svoj rodni grad Reykjavik da pomogne u slučaju. 

Ono po čemu se ova serija ističe je njena radnja u jedinstvenom gradu Rejkjaviku i okolnim predelima, u snežnoj tmini islandske zime sa veličanstvenim planinskim kulama. Definitivno, za gledanje na originalnom jeziku – ne sinhronizovano – da biste bili potpuno uronjeni u ovu izvanrednu zemlju.

Glavne uloge: Nína Dögg Filippusdóttir, Björn Thors i Sigurður Skúlason
Zemlje/mesta predstavljena u seriji: Rejkjavik i Borganes na Islandu




Lilyhammer

Broj sezona: 3 sezona, 24 epizoda
IMDB: 7,9/10

„Lilihammer“ je norveško-američka krimi serija koja je premijerno prikazana na Netflix-u 2012. Seriju je producirao Rubicon TV i prva je originalna serija koju je Netflix kreirao.

Serija prati priču o Franku "The Fiker" Taglianu, bivšem njujorškom mafijašu koji ulazi u program zaštite svedoka i premješten je u mali grad Lilihammer-u Norveškoj. Frank, koji preuzima identitet Đovanija „Džonija“ Henriksena, bori se da se prilagodi svom novom životu i kulturnom šoku života u Norveškoj. Takođe se uključuje u lokalno kriminalno podzemlje, jer koristi svoje kriminalne veze i veštine da pokuša da izgradi novi život za sebe.

Serija je poznata po spoju krimi drame i komedije, kao i po jedinstvenoj prirodi u Norveškoj. Serija se bavi temama identiteta, sukoba kultura i imigrantskog iskustva. 

Glavne uloge: Steven Van Zandt, Trond Fausa Aurvåg, Mariann Saether 
Zemlje/mesta prikazana u seriji: Lilehamer, Norveška





Bordertown

Broj sezona: 3 sezona, 31 epizoda
IMDB: 7,6/10

Bordertown je finska kriminalistička drama i televizijska serija crne komedije koju je kreirao Miikko Oikonen.  

Radnja serije je smeštena u izmišljeni grad Sorjonen, koji se nalazi na granici Finske i Rusije. Glavni lik, Kari Sorjonen, je finski detektiv koji radi za Odeljenje za teške zločine Nacionalnog istražnog biroa. On ima zadatak da reši neke od najsloženijih i najzanimljivijih krivičnih predmeta u zemlji. Serija je poznata po mračnom humoru i složenim likovima, kao i po korišćenju finsko-ruske granice kao pozadine za priču. Serija je bila hvaljena od strane kritike i nominovana je za razne nagrade, uključujući međunarodnu nagradu Emi za najbolju dramsku seriju. 

Glavne uloge:  Ville Virtane, Matleena Kuusniemi, Anu Sinisalo
Zemlje/mesta predstavljena u seriji: Finska, Rusija povremeno





Borderliner (Grenseland)

Broj sezona: 1 sezona, 8 epizoda
IMDB: 6,7/10

Borderliner je norveška krimi dramska serija koju je kreirao Håkon Bast Mossige. 

Serija prati priču policajca Nikolaja Andreasena, koji istražuje ubistvo u svom rodnom gradu Elvestad. Dok dublje ulazi u slučaj, otkriva da su njegova sopstvena prošlost i tajne njegove porodice usko povezane sa zločinom. Ovo je pravi nordijski noar u svom najboljem izdanju i stvara zavisnost od gledanja.
Serija je poznata po svom složenom pripovedanju i razvoju likova, kao i po istraživanju tema kao što su porodična dinamika, korupcija i psihološki efekti kriminala. Serija je dobro prihvaćena od kritičara, nominovana je za najbolju dramsku seriju na nagradi Gullruten (norveški ekvivalent Emi nagrada).

Glavne uloge:  Tobias Santelmann, Ellen Dorrit Petersen, Benjamin Helstad
Zemlje/mesta prikazana u seriji: Norveška





Those who kill (Den som dræber)

Broj sezona: 1 sezona
IMDB: 7,1/10

"Oni koji ubijaju" je danska kriminalistička emisija koja prati policiju u Kopenhagenu. Oni istražuju serijske ubice i izuzetno nasilne zločine i definitivno može biti zastrašujuća u delovima. Istražuje serijske ubice iz drugačije perspektive i pokazuje posmatraču iza kulisa policijskog rada koji istražuje nasilne zločine.

Serija je zasnovana na romanima autorke Elsebeth Egholm, a prati priču policijske detektivke Catherine Jensen, koja ima zadatak da istraži seriju ubistava koja su povezana s njom i prošlošću njene porodice. Serija je poznata po svom složenom pripovedanju, kao i po istraživanju tema kao što su porodična dinamika, traume i psihološki efekti nasilja.

Nominovana je za nekoliko nagrada, uključujući međunarodnu nagradu Emi za najbolju dramu. 

Glavne uloge: Laura Bach, Jakob Cedergren & Lars Mikkelsen
Zemlje/mesta prikazana u seriji: Danska





The Rain

Broj sezona: 3 sezona, 20 epizoda

IMDB: 6,3/10

Dobrodošli u južnu Skandinaviju gde kiša prenosi smrtonosni virus po celom pejzažu, brišući ogroman deo čovečanstva. „Kiša“ – zadivljujući postapokaliptični triler dolazi iz Danske. 

Prati priču dvoje braće i sestara, Simone i Rasmusa, koji kreću na putovanje da pronađu svog oca, naučnika koji možda ima lek za virus. Usput nailaze na druge preživele i moraju da se snađu u opasnostima sveta u kome je većina čovečanstva zbrisana, traže odgovore, pronalaze pomoć a možda i lek u ovoj distopijskoj danskoj drami. 

Glavne uloge:  Alba August, Lucas Linggaard Tønnesen, Mikkel Boe Følsgaard

Zemlje/mesta prikazana u seriji: "Kiša" je snimana na lokaciji Danske regije Zealand i južnoj Švedskoj. Danski pomorski muzej u Helsingoru se koristi za zlokobno sedište Apolona, a ulogu igra i najstariji zabavni park na svetu Bakken u Klampenborgu.





Home for Christmas (Hjem til Jul)

Broj sezona: 2 sezona, 12 epizoda

IMDB: 7,7/10

"Kući za Božić" (Hjem til Jul na norveškom) je norveška humorističko-dramska serija.

Šarmantan i ljudski pogled na stresove praznične sezone. Serija prati glavnu junakinju Johanu, 30-godišnju medicinsku sestru do kraja decembra. 

Osećajući stalni pritisak porodice i prijatelja da pronađe partnera, ona kreće da nađe dečka i dovede ga kući za Božić. Sa humorom i priličnom količinom seksa, serija je protivotrov za sve kliše sezonske bajke koje se obično gledaju u ovo doba godine.

Seriju su kreirali Anne Bjornstad i Eilif Skodvin, a režirao Per-Olav Sørensen. 

Glavne uloge: Ida Elise Broch, Felik Sandman

Zemlje/mesta prikazana u seriji: Radnja serije je smeštena u Oslu i okolini u Norveškoj, ali predstavlja selo Roros koje je pod zaštitom Uneska, kao pozadinu za mnoštvo idiličnih zimskih scena.




Vikings

Broj sezona: 6 sezona, 89 epizoda
IMDB: 8,5/10

Serija nas vodi u misterioznu eru legendarnih nordijskih ratnika, štitonoša, osvajača i kraljeva. U početku, priča se vrti oko legendarnog nordijskog kralja Ragnara Lothbruka, njegovog uspona od farmera do divljeg osvajača koji je predvodio napade na severnu Englesku i Francusku, i kako je ujedinio celu Skandinaviju pod svojom vlašću.

Kasnije je promenio fokus radnje prebacuje na njegove sinove, posebno Bjorna Ajronsajda, Ivara bez kostiju, Ubea, njihovo istraživanje, njihov uticaj na Skandanaviju i na nordijske ljude.

Posebno treba naglasiti portret Lagerte, čuvene vladarke i prve Ragnarove žene, njen put od žene i majke kao i uspeha da inspiriše milione žena tog doba širom sveta.

Glavne uloge: Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Alexander Ludwig, Alex Hogh Andersen, George Blagden
Zemlje/mesta prikazana u seriji: Norveška



The Bridge (Broen/Bron)

Broj sezona: 4 sezone, 38 epizoda
IMDB: 8,6/10

Most (Broen na danskom i Bron na švedskom) je skandinavska kriminalistička televizijska serija koja je premijerno prikazana 2011. Emisija prati istragu ubistva koje se dešava na mostu Øresund, koji povezuje Dansku(Saga) i Švedsku(Martin), i kasniju saradnju između policijskih snaga dveju zemalja. Serija istražuje teme zločina, pravde i kulturoloških razlika između Danske i Švedske, dok detektivi rade na rešavanju ubistva i otkrivanju veće zavere.  

Dok istražuju ubistvo, situacija eskalira kada čovek koji tvrdi da je „terorista istine“ kaže Martinu i Sagi da čini zločine kako bi skrenuo pažnju na društvene probleme.
Serija se pokazala toliko popularnom i prikazana je u preko 100 zemalja sa velikim brojem stranih verzija.

Glavne uloge: Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt
Prikazana zemlja: Danska i Švedska – Øresund most i Malme





Wallander

Broj sezona: 4 sezone
IMDB: 7,8/10

Valander je britanska televizijska serija zasnovana na romanima švedskog autora Heninga Mankela. Serija prati istrage razvedenog i pijanog policijskog detektiva u srednjim godinama Kurta Valandera, koji radi u mirnom i lepom primorskom gradu Istad u južnoj Švedskoj. 
Kurt koristi svoj briljantni detektivski um da reši niz uznemirujućih zločina koji razbijaju sliku Švedske kao "savršenog" društva.
Serija je hvaljena zbog odlične glume, posebno Branaghovog portreta Valandera, i zbog verne adaptacije romana.

Glavne uloge: Kenneth Branagh, Tom Hiddlestone
Prikazana zemlja i oblast: Istad, južna Švedska





Occupied

Broj sezona: 3 sezone
IMDB: 7,6/10

Okupirani (Okkupert na norveškom) je višeslojni politički neizvesni triler smešten u nedaleku budućnost u kojoj je Rusija, uz podršku međunarodne zajednice, izvršila invaziju na Norvešku da kontroliše njene naftne resurse. Zvanična linija je da će se oni povući nakon što su obnovili proizvodnju i izvoz nafte koje je Norveška obustavila iz brige za klimu. 
Međutim, pravi razlog bi mogao biti da se kontroliše nafta i da se osigura da profit završi u pravim džepovima... Ipak, mirna, ova invazija „svilenih rukavica“ postepeno rađa patriotizam i formiraju se frakcije otpora. Između ruskih velikodostojnika, norveških zvaničnika i opozicionih grupa formiraju se lojalnosti i dešavaju se izdaje. Serija istražuje teme lojalnosti sebi, svojoj porodici i svojoj zemlji.
Serija je pohvaljena zbog dobro napisane radnje, snažnih performansi i realističnog prikaza političke krize. 

Glavne uloge:  Ane Dahl Torp, Henrique Mestard and Eldar Skar
Prikazana zemlja i oblast: Norveška







Izvor tracystravelsintime






Comments

Popular posts from this blog

NEKI OD NAJPOTCENJENIJIH FILMOVA SVIH VREMENA

  Bioskopski dragulji, vodič kroz 20 umetničkih filmova koje morate pogledati! Da li ste ljubitelj filmova koji podstiču maštu i vizuelno oduševljavaju pomeranjem granica konvencionalnog pripovedanja? Od priče o punoletstvu u „ Podmornici “ do opsednutog „ Groblja svitaca “, ova lista od 20 umetničkih remek-dela sigurno će zadovoljiti vaše želje za jedinstvenim i upečatljivim filmom. U ovom postu ćete dobiti kratak pregled radnje svakog filma, bez ikakvih spojlera, kao i detaljnu analizu snage i slabosti filma, naglašavajući njegove najupečatljivije trenutke i teme. Uz citate iz recenzija i intervjua sa glumcima i ekipom, želim da pružim pogled iznutra u stvaranje ovih bezvremenskih umetničkih dela. Dakle, bez obzira da li ste iskusni filmofil ili tek počinjete da istražujete svet umetničkih filmova, pripremite se da proširite svoje vidike i dodate neke od najzanimljivijih filmova na svoju listu za gledanje. Od lirske " Poezije " do zadivljujućeg " Ulazaska u praznin

NAJBOLJE ŠPANSKE SERIJE NA NETFLIX-u

Kratak siže: U početku Gabrijela živi u štali, nema jednu nogu, gluva je, slepa, nepismena i siromašna. Nema za hranu pa mora da jede šljunak. Posle 100 epizoda Gabrijela i vidi i čuje.  U 120-toj epizodi izraste joj noga.  U 150-toj epizodi postaje direktor banke. U 250-toj epizodi dobijaja napad slepog creva,  svi muškarci u seriji plaču . U 300-toj epizodi saznaje da ima oca, brata, majku, očuha, jetvru i svekrvu, i da su svi oni veoma bogati te je samim tim i ona bogata naslednica.  Svi muškarci u seriji plaču . U 312-toj epizodi saznaje da joj je otac sam sebi brat blizanac, a da joj je majka umrla čim se rodila. S vi plaču, naročito se u tome ističu muški likovi . Dve epizode ​​kasnije banka koju vodi bankrotira,  svi je mrze, ona plače, svi u seriji plaču. Plače i režiser i scenarista i koscenarista. Ta epopeja traje cirka 20 epizoda. U 340 epizoda vraća se do štale u kojoj se rodila i tamo joj gatara kaže da će imati sreće u životu.  Plače Gabrijela, plače gatara, pl