Skip to main content

NEKI OD NAJPOTCENJENIJIH FILMOVA SVIH VREMENA

 

Bioskopski dragulji, vodič kroz 20 umetničkih filmova koje morate pogledati!


Da li ste ljubitelj filmova koji podstiču maštu i vizuelno oduševljavaju pomeranjem granica konvencionalnog pripovedanja? Od priče o punoletstvu u „Podmornici“ do opsednutog „Groblja svitaca“, ova lista od 20 umetničkih remek-dela sigurno će zadovoljiti vaše želje za jedinstvenim i upečatljivim filmom.

U ovom postu ćete dobiti kratak pregled radnje svakog filma, bez ikakvih spojlera, kao i detaljnu analizu snage i slabosti filma, naglašavajući njegove najupečatljivije trenutke i teme. Uz citate iz recenzija i intervjua sa glumcima i ekipom, želim da pružim pogled iznutra u stvaranje ovih bezvremenskih umetničkih dela.

Dakle, bez obzira da li ste iskusni filmofil ili tek počinjete da istražujete svet umetničkih filmova, pripremite se da proširite svoje vidike i dodate neke od najzanimljivijih filmova na svoju listu za gledanje. Od lirske "Poezije" do zadivljujućeg "Ulazaska u prazninu", putovanje kroz ovih 20 filmova sigurno će biti nezaboravno.




Secret in their eyes


U režiji Huan Hose Kampanele, "Secret in their eyes" je španski triler koji će vas držati prikovanim za mali ekran. U glavnim ulogama Rikardo Darin, Soledad Viljamil i Giljermo Frančela. Film je dobio pohvale kako od publike, tako i od kritičara zbog zadivljujuće radnje i dobro napisanih likova.

Film se vrti oko penzionisanog pravnog savetnika, Bendžamina Esposita (glumi ga Rikardo Darin), koji istražuje brutalno ubistvo ćerke svog prijatelja. Slučaj postaje sve ličniji za Benjamina dok dublje ulazi u misteriju da bi otkrio da je istina mnogo mračnija nego što je mogao i da zamisli.

"Secret in their eyes" privlači širok spektar publike koja uživa u psihološkim trilerima. Film je zadivljujuća priča o opsesiji, pravdi i o putu koji se mora proći ka istini.

Kinematografija, u kombinaciji sa zanimljivom radnjom, stvara impresivno iskustvo koje će vam držati pažnju od početka do kraja.

Po svojim prednostima i slabostima, "Secret in their eyes" blista u razvoju karaktera i intenzivnom zapletu. Međutim, neki mogu tvrditi da je tempo filma ponekad spor. Ipak, preokreti u filmu su ono što drži publiku angažovanom i zaintresovanom za priču.

Kritičari su hvalili film zbog odlične glumačke ekipe, uz citate kao što su „Rikardo Darin odlično glumi kao problematični Benjamin“ (RogerEbert.com) i „Soledad Viljamil blista u ulozi tužioca“ (The Hollivood Reporter). Ovi citati dodaju kredibilitet filmu i pokazuju nivo talenta koji je uključen u njegovu produkciju.




Apocalypto

 

Epska avantura legendarnog reditelja tj., presvega glumca/DŽEDAJA Mel Gibsona, koja nas vodi na putovanje u srce civilizacije Maja. Film istražuje teme preživljavanja, žrtvovanja i otpornosti ljudskog duha pred velikim nevoljama. Sa Rudy Youngblood-om u glavnoj ulozi Jaguar Paw-a, film je zapanjujuće scensko iskustvo koje će vam držati pažnju od početka do kraja filma.

Radnja smeštena je u kasni 16. vek i prati Jaguar Paw-a, mladog majanskog ratnika kao i njegovo pleme u trenutku kada su napadnuti i primorani da napuste svoj dom. Gonjen od moćnog i nemilosrdnog neprijatelja, Jaguar Paw mora da se kreće opasnom džunglom i izbegne ponovno zarobljavanje kako bi spasao sebe i svoju porodicu.

Film je svedočanstvo Gibsonovog majstorstva akcije i neizvesnosti, a scenografija oduzima dah.  Upotreba autentičnog jezika Maja u filmu doprinosi njegovoj istorijskoj tačnosti i kulturnom značaju.

Gibsonov Apokalipto je obavezan za ljubitelje akcionih, avanturističkih i istorijskih filmova. Bez obzira da li ste obožavatelj Gibsonovog dela ili ste novajlija u njegovim filmovima, Apokalipto je iskustvo koje se ne sme propustiti.



Poetry


Ovo je emocionalno obojena poezija južnokorejko-francuskog filma koja privlači ljubitelje drame i slomljenog srca. "Poetry" je moćan film koji istražuje teme starenja, sećanja i lepote života kroz oči starije žene po imenu Mija.

Poetry“, nagrađivani film u režiji Li Čang Donga, moćna je priča o ljubavi, gubitku i samootkriću. Film prati priču o Miji, starijoj ženi koja se bori sa Alchajmerom i koja kreće na putovanje otkrivanja sopstvenih skrivenih talenata kroz umetnost poezije. 

Poetry“ hvata suštinu starenja i važnost negovanja svakog trenutka. Filmski prikaz gubitka pamćenja je takođe neverovatno dirljiv, naglašavajući važnost negovanja naših uspomena i stvari koje čine život vrednim življenja.

Sa zadivljujućim nastupima hvaljene glumice Yoon Jeong-hee kao i ostatka talentovane glumačke ekipe, ovaj film je obavezan za gledanje.

Poezija je prelep film koji prikazuje snagu ljudskog duha i lepotu starenja. To je film koji svako treba da vidi.“ - Producent

Film je dirljiv podsetnik na lepotu života i važnost življenja u svakom trenutku, uprkos našim borbama i ograničenjima.

Sa snažnom porukom i dobrom glumom, "Poetry" je film, koji će ostaviti trajan uticaj na gledaoce dugo nakon što ga pogledaju.




The Souvenir

„The Souvenir“ je remek delo intimnog i emotivnog pripovedanja.

Ako tražite dirljivo filmsko iskustvo koje podstiče razmišljanje, ne tražite dalje od španskog filma „The Souvenir“. U režiji Džoan Hog, sa glumcima poput Honor Svinton Birna, Tom Berka i Tildom Svinton u glavnim ulogama, ovaj film je izmamio šarenolike kritike zbog svog jedinstvenog i emotivnog pripovedanja.

Zaplet prati Džuli, mladu studentkinju, dok se kreće kroz uspone i padove svoje prve ljubavne veze sa starijim, misterioznim muškarcem. Kroz svoja iskustva, Džuli uči o sebi, ljubavi i važnosti samootkrivanja. Radnja filma smeštena je u rane osamdesete godine i predstavlja poluautobiografski odraz Hogovih sopstvenih iskustava.

Zašto bi „The Souvenir“ trebalo da bude na vašoj listi za gledanje?

Pre svega zbog intimnog pripovedanja, sjajne glume, posebno Honor Svinton Birn, i kinematografije kija je zapanjujuća, dočaravajući atmosferu tog doba.

Jedna od prednosti filma je njegova iskrenost i ranjivost. Istražuje složenost odnosa na sirov i stvaran način i ne zazire od teških istina o ljubavi. Međutim, neki mogu smatrati da je spor tempo i da nedostataje više "akcije".

Suvenir je prelep, proganjajući i duboko ličan film koji istražuje složenost ljubavi i odnosa. - RogerEbert.com

Honor Svinton Birn ima izuzetnu ulogu Džuli, hvatajući zbunjenost i ranjivost mlade žene koja otkriva sebe. - The Guardian

Sve u svemu, "The Souvenir" je film koji se mora pogledati i koji će sigurno ostaviti trajan utisak na svoju publiku. Ne propustite ovo intimno i nezaboravno filmsko iskustvo!




Enter the void


Istraživanje psihodeličnog sveta filma „Enter the Void“ morate pogledati!

Ovo je vizuelno zapanjujuć film, u režiji Gaspara Noea, i vodi gledaoce na putovanje kroz zagrobni život.

Ciljna publika filma su prvenstveno ljubitelji eksperimentalnog i avangardnog filma. Međutim, ovo je takođe odličan izbor za sve koji traže jedinstveno filmsko iskustvo koje podstiče maštu.

Radnja se vrti oko Oskara, dilera droge u Tokiju, koji nakon predoziranja drogom nađe sebe kako lebdi iznad grada kao sablasni duh. On posmatra živote onih koje je ostavio, uključujući i svoju sestru Lindu, i pokušava da pronađe način da se ponovo poveže sa njom.

Iako zaplet možda zvuči jednostavno, sam film je sve samo ne jednostavan. Noe majstorski spaja psihodelične vizuelne efekte, proganjajući zvuk i nelinearnu priču kako bi stvorio zaista jedinstveno iskustvo gledanja.

Kritičari su hvalili film zbog očaravajućih vizuelnih scena, atmosfere i istraživanja smrti kao i zagrobnog života. Međutim, neki su kritikovali preteranu upotrebu eksplicitnog nasilja i seksualnog sadržaja u filmu.

Enter the Void“ nije za one sa slabim srcem, ali ga mora pogledati svako ko traži zaista jedinstveno filmsko iskustvo. Po rečima Rodžera Eberta, „Noeov stil je poput urlanja, vike i prkosa protiv običnog.

Dakle, ako tražite film koji će izazivati vaše percepcije i ostaviti trajan uticaj, "Enter the Void" je film za vas. Samo budite spremni za divlju vožnju kroz zagrobni život.

Sa Natanijelom Braunom u ulozi Oskara i Pazom de la Uertom kao Lindom, „Enter the Void” je zapanjujuće iskustvo koje posdstiče razmišljanje i film koje će vas ostaviti bez daha. Dakle, okupite prijatelje, uzmite kokice i spremite se da uđete u prazninu.




Mother!


"Mother!" je psihološki horor iz 2017. u režiji Darena Aronofskog sa Dženifer Lorens, Havijerom Bardemom i Mišel Fajfer u glavnim ulogama. Ovaj film je vizuelna i zvučna gozba koja će vas ostaviti bez daha i razmišljanje nakon gledanja će trajati danima. Sa svojim intenzivnim temama i zadivljujućim scenama, ne čudi što je "Mother!" skrenuo pažnju među filmskim entuzijastima.

"Mother!" prati priču o mladoj ženi (Lorens) koja živi u zabačenoj kući sa starijim mužem (Bardem). Dok dočekuju goste u svoj dom, njihovo miran život se prekida i polako počinje haos. Film je intenzivno i nadrealno putovanje kroz oči "Majke", koje istražuje teme stvaranja, uništenja i ljudske psihe.

"Mother!" je pravo remek-delo, sa svojim zadivljujućim vizuelnim prikazima, intenzivnim dizajnom zvuka i moćnim glumačkim performansama. Aronofski majstorski prepliće teme rođenja, smrti i ponovnog rođenja, nudeći jedinstvenu perspektivu ljudskog iskustva. Film je meditacija o cikličnoj prirodi života i žrtvama koje donosi majčinstvo.

Dženifer Lorens ima moćnu ulogu kao "Majka", očaravajući publiku svojim emotivnim rasponom i ranjivošću. U međuvremenu, Bardemov prikaz patrijarhalnog i zagonetnog „Oca“ je istovremeno zadivljujući i zastrašujući.

"Mother!" dobio je pohvale filmskih kritičara i publike, a mnogi su hvalili njegovu smelu viziju. Piter Bredšo iz The Guardian-a nazvao je film „intenzivnom i briljantnom psihodramom“ i pohvalio njegovo „zapanjujuće, originalno i smelo snimanje“.

Aronofskijeva upotreba krupnih planova, pojačanog zvuka i usporenog snimka stvara osećaj nelagodnosti i doprinosi snažnom emocionalnom uticaju filma.

U zaključku, "Mother!" je film koji će sigurno ostaviti trajan utisak na vas sa jedinstvenom perspektivom, zadivljujućim scenama i moćnom glumom i to je film koji definitivno ne treba propustiti. 




The Enfield Hunting


Ako ste ljubitelj horora i natprirodnih filmova, "The Enfield Hunting" morate pogledati. U režiji Kristoffera Niholma, zasnovanog na istinitoj priči, ovaj film vas vodi na putovanje u nepoznato, istražujući misteriozne događaje koji su se odigrali u Enfildu u Engleskoj 1977. godine.

"The Enfield Haunting" prati priču o samohranoj majci i njeno dvoje dece koji doživljavaju niz čudnih i zastrašujućih događaja u svom domu. Film je zasnovan na događajima iz stvarnog života, gde je jedna porodica tvrdila da ju je proganjao poltergajst (POLTERGEIST je bučan, obično nestašan duh koji se smatra odgovornim za neobjašnjive zvukove).

Film se može pohvaliti talentovanom glumačkom postavom, uključujući Timotija Spala, Džulijet Stivenson i Eleanor Vortington-Koks, napetom muzikom i sablasnom atmosferom koje stvara zastrašujuće iskustvo.

Pored prednosti, neki gledaoci će možda smatrati da je tempo filma spor i da nedostaje objašnjenja za natprirodne događaje. 

Čak i pored toga buđavi parajazd  ga je video kao "zastrašujići i zadivljujući film istinitog događaja", kao i to, da je Timothi Spall odlično odglumila. 

IndieWire je ocenila režiju i izjavila da "stvara jezivu i napetu atmosfetu koja će vas držati prikovane za fotelje".

Rad na The Enfield Hauntingu bio je nezaboravno iskustvo. Istinski događaji iza priče su zaista proganjajući, i bila mi je privilegija oživeti ih na velikom ekranu.“ -  izjavila je glumica Džulijet Stivenson.

Sve u svemu, "The Enfield Haunting" moraju pogledati ljubitelji horora najpre zbog talentovane glume, nepete muzike i sablasne atmosfere! 




Me and Orson Walles


Film „Me and Orson Walles” vodi nas na putovanje u zlatno doba Holivuda, gde smo svedoci uspona jednog od najvećih reditelja svih vremena Orsona Velsa. Ovaj film je obavezan za gledanje za sve koji vole klasični Holivud i žele da razumeju složenost Velsove ličnosti.

Radnja se vrti oko mladića po imenu Ričard koji dobija priliku da radi na Velsovoj scenskoj produkciji „Julije Cezar“. Film naglašava tenziju između Velsovog genija i njegovog burnog ličnog života, kao i izazove sa kojima se Ričard suočava u balansiranju svojih ambicija i odnosa.

"Me and Orson Walles" nudi jedinstven pogled na život i rad Orsona Velsa, pokazujući i njegovu briljantnost i njegove mane, dok je sam film svedočanstvo moći umetnosti i uticaja koji jedna osoba može imati na industriju. 

Trijumf talenta, ambicije i čiste radosti snimanja filmova“ – izjava Los Anđeles Tajms-a, The Guardian ga je ocenio kao „Pogled u um prave kinematografske ikone“, dok je The New York Times ocenio film kao „Pronicljiv i zabavan pogled na zlatno doba Holivuda“.

Ovaj film je prava šoljica čaja za ljubitelje klasičnog Holivuda, pozorišta i filmske umetnosti. Pruža jedinstvenu perspektivu na Orsona Velsa, pokazujući njegovu snagu, slabosti, i nudi uvid u život jednog od najuticajnijih reditelja svih vremena. 




Leaving Las Vegas


Da li ste spremni da krenete na putovanje kroz divlji i uzbudljivi svet Las Vegasa? 

"Leaving Las Vegas" je film koji mora pogledati svako ko voli brzu akciju sa visokim ulozima. Publiku filma čine svi koji su privučeni sjajem i glamurom Las Vegasa i koji žele da dožive uzbuđenje života u gradu koji nikad ne spava.

Film prati avanture mladića koji se seli u Las Vegas i započinje nov život. Brzo se nađe uvučen u svet kockanja sa visokim ulozima, gde se suočava sa mračnom stranom grada greha. Film je uzbudljivo i često napeto putovanje kroz srce Las Vegasa i nudi jedinstven i pronicljiv pogled na život u gradu.

Kinematografija je vrhunska, a gluma odlična. Snaga filma leži u njegovom prikazu sveta kockanja sa visokim ulozima i u ispitivanju mračnije strane života u Las Vegasu. Film je takođe dobrog tempa, sa puno akcije i neizvesnosti koja vam drži pažnju.

Međutim, film nije bez svojih slabosti. Neki su kritikovali film zbog nedovoljnog razvoja likova i zbog toga što ne pruža dovoljno uvida u motivaciju i iskustva glavnih likova. Uprkos ovim kritikama, „Leaving Las Vegas“ ostaje zabavan film. 

Putovanje kroz srce grada greha koje oduzima dah“ – Rolling Stone

Film koji mora pogledati svako ko voli uzbuđenja Las Vegasa“ – Varieti

Bilo da ste ljubitelj akcije ili samo uživate u šljaštećem gradu Greha, ovaj film će vas sigurno zabaviti i zabavljati od početka do kraja.




Come and See

"Come and See" je film koji moraju pogledati svi uzrasti!

Ovo je beloruski film iz 1985. koji prikazuje užase Drugog svetskog rata, tačnije nacističku okupaciju Belorusije. Radnja prati dečaka po imenu Fljora dok se pridružuje pokretu otpora i doživljava razorne posledice rata, koje utiču na njega i njegovu zemlju. 

Ciljna publika ovog filma je svako ko je voli tematiku rata i njegovih posledica po društvo, kao i svako ko je zainteresovan za istoriju Drugog svetskog rata. Film ostavlja snažan komentar o uticaju rata na ljudsku psihu korišćenjem živopisnih slika i intenzivnog pripovedanja i to ga čini zaista nezaboravnim iskustvom.

Reditelj, Elem Klimov, majstorski je utkao lične i političke aspekte rata, stvarajući film koji istovremeno podstiče razmišljanje i para čula. Koristio je rat kao pozadinu za istraživanje ljudskih sposobnosti ka nasilju i kako ono može uništiti živote, zajednice i zemlje.

Scenografija filma je zapanjujuća, a upotreba boja i osvetljenja stvara intenzivnu atmosferu koja je i lepa i proganjajuća. Muzika u filmu je takođe vredna pažnje i doprinosi opštem osećaju očaja i beznađa.

Come and See“ je hvaljen zbog svoje moćne poruke, zadivljujuće kinematografije i intenzivnog prikaza užasa rata. Film koji će sigurno ostaviti trajni utisak bez obzira da li ste ljubitelj istorije, student umetnosti ili samo neko u potrazi za moćnim i emocionalno nabijenim filmom. Ne propustite priliku da uživate u jednom od najmoćnijih filmova svih vremena.

"Ovaj film je remek-delo, svedočanstvo ljudske sposobnosti i za dobro i za zlo". - Rodžer Ebert, filmski kritičar.

"Poruka filma je vanvremenska, a njegov prikaz užasa rata je otrežnjujući podsetnik na ljudsku sposobnost ka nasilju.“ - Majkl Filips, filmski kritičar.




Au Revoid Les Enfants


Au Revoir Les Enfants“ je srceparajuća priča o hrabrosti i prijateljstvu iz 1987. u režiji Louis Mallea, tokom nacističke okupacije Francuske. Film privlači široku publiku, od onih koji cene istorijske drame, do onih koji uživaju u pričama o punoletstvu.

Radnja prati priču o mladom dečaku Julien-u i njegovom prijateljstvu sa jevrejskim studentom Žanom u katoličkom internatu u Francuskoj pod okupacijom nacista. Kroz Julienove oči, svedoci smo zločina rata i uticaju koji on ima na živote ljudi oko njega, uključujući njegovo novostečeno prijateljstvo sa Džinom.

Jedinstvena perspektiva filma je da ne priča priču samo o ratu, već takođe baca svetlo na složenost ljudskih odnosa, posebno među decom. Izbor Louis Mallea da prikaže događaje kroz oči deteta daje jedinstvenu i potresnu perspektivu. Čista nevinost mladosti daje snažan kontrast surovosti i brutalnosti rata.

Au Revoir Les Enfants“ blista u svojoj scenografiji, glumi i muzici. Filmska scenografija prikazuje lepotu detinjstva i tugu rata, dok njegovi glumci izvode snažne predstave koje ostavljaju trajan uticaj na gledaoca. Međutim, film može biti previše spor za neke, jer je potrebno vreme za postavljanje scene i izgradnju likova.

New York Time u svojoj recenziji je pored ostalog napisao i da je ovo "Remek-delo francuske kinematografije koje ne treba propustiti.". 

The Guardian je izjavio da je ovo "Potresan, moćan i duboko dirljiv film o prijateljstvu, ratu i gubitku nevinosti.", dok je Roger Ebert napisao da je ovo 

Film koji ostaje sa vama dugo nakon što napustite bioskope, i da je ovo svedočanstvo otpornosti ljudskog duha i snage prijateljstva.".

Na kraju, „Au Revoir Les Enfants“ je veoma dirljiv i moćan film koji priča priču o prijateljstvu i hrabrosti u ratu. Njegova jedinstvena perspektiva, moćna gluma i srceparajuća scenografija čine ga obaveznim za sve koji cene istorijske drame i priče o punoletstvu.




Secrets&Lies


Secrets&Lies“ je porodična drama u režiji Majk Lija koja istražuje zamršenosti porodičnih odnosa, tajnovitost i posledice istine. Film prati Hortens, crnkinju koja otkriva da je usvojena i kreće da pronađe svoju rođenu majku, koja je slučajno belkinja po imenu Sintija.

Ovaj film je prvenstveno za ljubitelje drame i za one koji su zainteresovani za istraživanje složenosti porodičnih odnosa.

Radnja prati Hortensino traganje za rođenom majkom koje vodi do niza događaja koji otkrivaju dugo čuvane tajne i istinu o prošlosti njene porodice. Dok se kreće kroz složenu mrežu odnosa, prisiljena je da se suoči sa sopstvenim identitetom i istinom o svojoj porodici.

Snaga filma leži u izuzetnoj glumi, posebno Brende Bletin koja igra Sintiju. Film takođe uspeva da efikasno istraži teme identiteta, porodice i tajni na potresan način koji podstiče razmišljanje. Kinematografija je odlična i stvara osećaj nelagodnosti, što doprinosi ukupnoj napetosti filma.

Kao slabost se ispoljava tempo filma koji može biti spor, pa čak i kraj koji bi mogao biti uverljiviji.

"Bletin daje zapanjujuću predstavu kao Sintija" - The Guardian

"Tajne i laži je film koji ostaje sa vama dugo nakon što se završi" - Empire Magazine

Film Majk Lija je majstorska klasa u istraživanju složenosti porodičnih odnosa“ – The Independent

Sve u svemu, "Secrets&Lies" je moćan film koji efikasno istražuje složenost porodičnih odnosa i posledice istine. Izuzetna gluma i teme koje podstiču razmišljanje čine ga obaveznim gledanjem za ljubitelje dobre drame.




Santa Sangre

Istraživanje mračnog i uvrnutog sveta "Santa Sangre" je vizuelno zapanjujuć i veoma nadrealan film koji istražuje teme ljubavi, gubitka i psihološke traume. U režiji legendarnog Alehandra Jodorovskog, poznatog po svojim vizuelno zapanjujućim i veoma maštovitim filmovima. 

Radnja prati priču o Feniksu, mladiću sa traumom iz detinjstva koja uključuje njegove roditelje i njihov putujući cirkus. Kako Feniks odrasta, postaje sve više uznemiren i njegova opsesija majkom počinje da ga obuzima. Film istražuje psihološki i emocionalni uticaj koji je ova trauma imala na Feniksa i efekte koje ima na one oko njega.

Jedna od prednosti filma je kinematografija i maštovita scenografija. Film koristi živopisnu paletu boja i atmosfere iz snova kako bi stvorio nadrealne i strane osećaje. Ovo, u kombinaciji sa maštovitim i često uznemirujućim slikama filma, stvara zaista jedinstveno i nezaboravno iskustvo gledanja.

Slabosti uključuju spor ritam i često zbunjujuću priču. Neki gledaoci mogu smatrati da je nadrealni i maštovit pristup filma dezorijentišući, što otežava praćenje naracije filma. Pored toga, uznemirujuće i česte grafičke slike možda nisu prikladne za sve gledaoce.

IndieWire ga opisuje kao "Proganjajuć, a opet očaravajuć i nezaboravan film", dok  je The New York Times napisao da je ovo "Trijumf mašte i nadrealističkog filmskog stvaralaštva".

Sve u svemu, Santa Sangre je veoma maštovit film koji istražuje teme ljubavi, gubitka i psihološke traume. Iako film možda nije za svakoga, ljubitelji horora i nadrealističkih žanrova će ceniti njegovu maštu i upečatljivo pripovedanje. Bilo da ste obožavatelj dela Jodorovskog ili jednostavno tražite jedinstven i vizuelno zadivljujući film, Santa Sangre morate pogledati.




Wings of Desire


Da li ste ljubitelj romantičnih filmova koji vas ujedno kljuju u mozak? Ne tražite dalje od „Wings of Desire“, nemačkog klasika iz 1987. u režiji Vima Vendersa.

Film prati Damiela, anđela koji naseljava nebo iznad Berlina i posmatra živote njegovih stanovnika. Međutim, kada se zaljubi u umetnika na trapezu, mora da odluči da li da se odrekne besmrtnosti i da živi kao smrtnik.

Wings of Desire“ je prelep i emotivan film koji istražuje teme ljubavi, smrtnosti i smisla života. Kinematografija je zapanjujuća, hvatajući lepotu i očaj grada Berlina i njegovih ljudi. Film takođe ima nezaboravan soundtrack, sa klasičnom muzikom i operom.

Jedna od prednosti filma je njegov jedinstven pogled na anđeosku perspektivu, dajući nam uvid u živote onih koji bdiju nad nama. Gluma, posebno glavnog glumca Bruna Ganca, je odlična i pomaže da se likovi i njihove emocije ožive.

Kritičari su pohvalili "Wings of Desire" zbog priče koja podstiče maštu i zbog prelepih vizuelnih scena. Rodžer Ebert nazvao ga je „jednim od najpoetičnijih, najmaštovitijih i emocionalno najmoćnijih filmova koje je gledao u poslednje vreme“.

Film je izdržao test vremena, ostao je relevantan i moćan više od tri decenije nakon premijere. 

Wings of Desire“ je film koji će ostati sa vama dugo nakon što ga pogledate. Kao što je i sam Vim Venders rekao: „Mislim da je 'Wings of Desire' film koji je istovremeno i veoma jednostavan i veoma složen.




56 Up 

Putovanje kroz vreme koje će vas ostaviti bez daha.

"56 Up" je najnoviji deo serije dokumentarnih filmova koja prati grupu pojedinaca u Ujedinjenom Kraljevstvu od njihove sedme godine. Film je obavezan za sve koji su zainteresovani za ljudski razvoj, uticaj društvenih i ekonomskih uslova i protok vremena.

Film pruža kratak pregled života 14 pojedinaca iz različitih sredina i kako su se oni menjali tokom godina. Od njihovih snova i težnji kao dece do njihovih borbi i trijumfa kao odraslih, "56 Up" obuhvata suštinu onoga što znači biti čovek.

U ovom filmu, reditelj Majkl Apted radi izuzetan posao da bi istakao prednosti i slabosti svakog pojedinca, dajući publici dublje razumevanje njihovih života i iskustava. Sa svakom godinom koja prolazi, film nudi jedinstven pogled na promene i rast svakog pojedinca i uticaj koji je vreme imalo na njihove živote.

Kritičari su pohvalili "56 Up" zbog snažnog pripovedanja i emocionalne dubine, nazvavši ga „pokretnom počašću ljudskog duha“ i „zanimljivim putovanjem kroz vreme“. Film je dobio brojne nagrade i priznanja, uključujući Emi za izvanrednu dokumentarnu ili nefikcijsku seriju.

U intervjuu Majkl Apted je izjavio: ""56 Upje film o nadi, otpornosti i ljudskom duhu. To je svedočanstvo o moći ljudske volje da se prevaziđu nevolje i da istraje.





Grave of The Fireflies


Grave of The Fireflies“ je japanski animirani film iz 1988. u režiji Isa Takahate, u produkciji Studija Ghibli. U filmu glasove pozajmljuju Cutomu Tacumija kao Seit, Ajano Širaišija kao Secuk i Jošiko Šinohara majci.

Radnja filma se odvija tokom poslednjih meseci Drugog svetskog rata u Japanu i prati živote dvoje mladih, brata i sestre, Seite i Setsuko, dok se bore da prežive posle bombardovanja Hirošime. 

Tema filma je gubitak, tuga i ljudski duh koji su prikazani su na dirljiv i snažan način, i ostavljaju trajan utisak nakon gledanja.

Sa svojom neverovatno lepom animacijom i moćnom pričom, ovaj film je hit kod publike svih uzrasta. Bez obzira da li ste ljubitelj Studija Ghibli, japanske animacije ili uopšte sjajnih filmova, ovaj animirani film se ne sme propustiti.

Spremite maramice i uživajte u jednom od najmoćnijih ratnih animiranih filmova svih vremena.




Cache

Uzbudljivo putovanje kroz tamnu stranu nadzora, privatnosti i paranoje.

Cache“, takođe poznat kao „Hidden“, je francuski psihološki triler iz 2005. godine u režiji Mihael Hanekea sa Danijelom Odeom u ulozi Žorža, Žilijet Binoš kao An i Morisom Benišuom kao Mažidom.

Film je maestralno istraživanje posledica moderne tehnologije i dinamike moći koju ona stvara između posmatrača i posmatranog.

"Cache" prati priču o Žoržu i Ani, sredovečnom paru koji živi u Parizu i koji su postali meta anonimne kampanje video-nadzora. Video snimci, ostavljeni na njihovom pragu, vode ih u zečiju rupu paranoje i straha dok pokušavaju da otkriju identitet osobe iza kamere. Dok trake nastavljaju da pristižu, Žorž počinje da otkriva misteriju iza voajerskog nadzora, što dovodi do opsjedajućeg i zapanjujućeg zaključka.

"Cache" je komentar na realan svet u kome je privatnost sve više ugrožena. Film istražuje dinamiku moći koja se stvara kada je jednoj osobi dozvoljeno da gleda drugu, i uticaj koji to ima na njihove živote.

Haneke majstorski gradi tenziju, koristeći duge, statične scene kako bi stvorio osećaj nelagodnosti od kog je se nemoguće otresti. Film je takođe komentar opsednutosti našeg društva tehnologijom i opasnostima nekontrolisane moći.

Hanekeova vizija uticaja moderne tehnologije na privatnost i odnose je zastrašujuća“ – The Holliwood Reporter

Bez obzira da li ste ljubitelj psiholoških trilera, stranih filmova ili uopšte sjajnih filmova, „Cache“ je još jedno filmsko ostvarenje koje se ne sme propustiti.





Dekalog

Verujete li u moć priča koje menjaju živote?

Film „Dekalog“ je pravi dragulj poljske kinematografije, reditelja Kšištofa Kišlovskog, koji je ostavio trajni uticaj na publiku i kritiku. Namenjen zreloj, intelektualnoj publici, „Dekalog” istražuje složenost života, morala i duhovnosti kroz deset priča koje podstiču razmišljanje, od kojih je svaka inspirisana jednom od deset zapovesti.

Film je očaravajuće ispitivanje ljudskog iskustva, ispričano kroz jednostavne, ali duboke priče. Svaka od deset priča je samostalna, ali zajedno čine veći narativ koji istražuje nijanse života, ljubavi i ljudskosti. Priče su povezane, dotiču se univerzalnih tema koje su relevantne za publiku više od 30 godina nakon izlaska filma.

Jedna od prednosti "Dekalog"-a je njegova sposobnost da izazove emocije i duboke misli kod svojih gledalaca. Kinematografija filma je maestralna, sa dugim kadrovima i suzdržanom paletom boja koji doprinose meditacijskoj atmosferi filma. Gluma je vrhunska, pri čemu svaki glumac daje moćnu predstavu koja oživljava njihove likove.

Iako „Dekalog” možda nije najpristupačniji film, njegovo jedinstveno pripovedanje i kinematografija mu je donela mesto u analima istorije filma. Sposobnost da spoji elemente art-hausa i mejnstrim filma čini ga originalnim, a njegove bezvremenske teme će nastaviti da odjekuju kod publike i u godinama koje tek dolaze.

Dakle, ako ste ljubitelj filmova koji podstiče na razmišljanje i ako tražite film koji će izazvati vaša uverenja i ostaviti vam više pitanja nego odgovora, „Dekalog“ je obavezan za pogledati. 




Crumb

Istražite složen i kontroverzni svet Roberta Kramba u nagrađivanom dokumentarnom filmu "Crumb".

Za ljubitelje nezavisnog filmskog stvaralaštva i revolucionarnih dokumentarnih filmova, "Crumb" je obavezan za gledanje. U režiji Terija Zvigoffa, ovaj film iz 1994. pruža intiman pogled na život i rad andergraund strip umetnika Roberta Kramba.

Remek delo dokumentarnog filma” – Ovako su mnogi kritičari opisali „Crumb” koji nudi redak uvid u um jedinstvenog i talentovanog umetnika, istražujući njegov lični život i revolucionarni rad u svetu andergraund stripa.

Film ne samo da pruža fascinantan pogled na život i rad Roberta Kramba, već postavlja i važna pitanja o ulozi umetnosti u društvu i načinu na koji je doživljavamo i razumemo.

Putovanje u srce andergraund strip scene” je ono što publika govori o „Crumb”-u. Bilo da ste obožavatelj dela Roberta Kramba ili jednostavno cenite sjajno snimljene filmova, ovaj film će vas sigurno očarati i inspirisati. Pa zašto čekati? Uzmite kokice i zaronite u um genija uz "Crumb".


Snažne scene i pronicljivi komentari filma čine ga istaknutim u svetu dokumentarnog filma. Međutim, neki mogu smatrati da je sadržaj filma uznemirujući ili uvredljiv, jer rad Roberta Kramba često istražuje tabu i kontroverzne teme.

Citat iz intervjua sa Terijem Zvigoff-om, režiserom "Crumb"-a: "Želeo sam da pokažem svetu pravog Roberta Kramba, bradavice i sve ostalo, i da pustim publiku da donese sopstvenu procenu o njegovom radu"

U svakom slučaju, pogledajte "Crumb" još danas i obavezno podelite svoje misli o filmu u odeljku za komentare ispod!



Submarine

"Submarine" je dirljiva priča o adolescenciji i samootkrivanju koja će osvojiti vaše srce. Komedija, a možda čak i drama, priča o odrastanju u režiji Ričard Ajoada, sa Kreg Robertsom, Jasmin Pejdž i Seli Hokins u glavnim ulogama. Ovaj je film će vam pubuditi sečanje i podstaći nostalgiju mladosti i složenosti prve ljubavi u neobičnom i šarmantnom primorskom gradu.

Film prati 15-godišnjeg Olivera Tejta, koji se kreće kroz uspone i padove adolescencije, pokušavajući da osvoji srce svoje drugarice iz razreda Jordane Bevan i suočavajući se sa krizom srednjih godina svojih roditelja. Ciljna publika filma su mladi koji se mogu povezati sa Oliverovim borbama i naći utehu u humoru i emocionalnoj dubini priče.

Jedna od istaknutih karakteristika "Submarine"-a je njegova fantastična muzika, koja je nostalgična mešavina klasičnih pop melodija i originalnih kompozicija Aleks Tarnera iz Arctic Monkey-a. 

"Submarine" je film koji blista u svojim nastupima i jedinstvenom humoru. Kreg Roberts i Jasmin Pejdž izvode šarmantne i dopadljive performanse, dok pametno pisanje Ričarda Ajoada donosi osvežavajući dodir humora u priču.

U zaključku, "Submarine"je film koji vredi pogledati. Sa svojom dirljivom pričom i šarmantnom glumačkom postavom, to je film koji će vam razvući kez od uha do uha. Dakle, ako ste raspoloženi za film koji je ujedno jedinstven i zabavan, obavezno ga pogledajte i javite utiske u komenarima ispod!




Sve u svemu, ovih 20 filmova nude raznovrstan i zadivljujući uvid u svet art-house filma. Od dirljivog „Groba svitaca“ do nadrealnog „Santa Sangre“, svaki film izaziva gledaoce da vide svet u drugačijem svetlu i podstiče smislene razgovore o životu, ljubavi i ljudskom iskustvu.

Kao filmofili, stalno smo u potrazi za filmovima koji obogaćuju naše živote i pomeraju granice konvencionalnog pripovedanja. Ovaj vodič služi kao podsetnik da se neki od najmoćnijih filmova koji podstiču razmišljanje i maštu nalaze izvan mejnstrima. Bez obzira da li ste ljubitelj priča o punoletstvu, istorijskih drama ili nadrealizma koji zadivljuje um, na ovoj listi od 20 umetničkih filmova koje morate pogledati ima ponešto za svakog.

Dakle, sedite, uzmite kokice i prenesite se u nove i uzbudljive svetove sa ovim bioskopskim blagom. Verujte mi, nećete požaliti!






Comments

Popular posts from this blog

TOP 15 NAJBOLJIH SKANDINAVSKIH SERIJA NA NETFLIX-u

  Otkrijte najbolje nordijske noar serije koje Netflix može da ponudi, kao i druge skandinavske TV serije,  u ovom blogu sastavljenom uz pomoć drugih blogera koji su izabrali svoju omiljenu Netflix seriju sa sedištem u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Finskoj, Islandu i pripremite se da gledate nekoliko epizoda ​​jednu za drugom! Ove serije su postale vrlo popularne širom svijeta zahvaljujući svojim napetim radnjama, kompleksnim likovima i izvrsnoj produkciji. One su često kriminalističke prirode, sa fokusom na forenzičke detalje i traganje za dokazima, ali se takođe bave političkim i porodičnim temama. Iako su u ovom blogu sabrane sve najbolje skandinavske Netflix serije, zapamtite da neće sve ove serije na Netflix-u biti dostupne u svim zemljama širom sveta. Trapped / Entrapped Broj sezona: 3 IMDB:  8,0/10 "Trapped" je ostrvska krimi TV serija koja je prvi put emitovana 2015. godine. Seriju je režirao Baltasaru Kormakuru, producent je za RUV i Dinamic Television. Radnja se

NAJBOLJE ŠPANSKE SERIJE NA NETFLIX-u

Kratak siže: U početku Gabrijela živi u štali, nema jednu nogu, gluva je, slepa, nepismena i siromašna. Nema za hranu pa mora da jede šljunak. Posle 100 epizoda Gabrijela i vidi i čuje.  U 120-toj epizodi izraste joj noga.  U 150-toj epizodi postaje direktor banke. U 250-toj epizodi dobijaja napad slepog creva,  svi muškarci u seriji plaču . U 300-toj epizodi saznaje da ima oca, brata, majku, očuha, jetvru i svekrvu, i da su svi oni veoma bogati te je samim tim i ona bogata naslednica.  Svi muškarci u seriji plaču . U 312-toj epizodi saznaje da joj je otac sam sebi brat blizanac, a da joj je majka umrla čim se rodila. S vi plaču, naročito se u tome ističu muški likovi . Dve epizode ​​kasnije banka koju vodi bankrotira,  svi je mrze, ona plače, svi u seriji plaču. Plače i režiser i scenarista i koscenarista. Ta epopeja traje cirka 20 epizoda. U 340 epizoda vraća se do štale u kojoj se rodila i tamo joj gatara kaže da će imati sreće u životu.  Plače Gabrijela, plače gatara, pl